Vilken dimension av sommardäck behöver du för ditt fordon?

225/50R17 sommardäck

När du köper däck är dimensionen en av de viktigaste faktorerna som du behöver för att bli korrekt. De flesta känner inte ut däckets dimension utanför, så de måste kontrollera det antingen på deras aktuella däck, där du kan läsa det på däckens sidovägg. Eller så kan du hitta den i bilens bruksanvisning. Du måste känna till bredd, höjdförhållande och fälgstorlek. Du kan också använda en online däckväljare där du kan ta reda på den rekommenderade dimensionen för dina däck baserat på din bilinformation. Du väljer bara tillverkaren, modellen, året och motorstorleken och det ger dig den rekommenderade dimensionen.

Om du vet att dimensionen är 225/50R17 och du letar efter sommardäck kan du söka efter 225/50R17 sommardäck och då får du sökresultat för sommardäck för dessa dimensioner. Vissa däcktillverkare låter dig söka efter däck baserat på bilmodellen eller sedan bara söka efter däckdimension och det ger dig de däck som de har för dessa dimensioner, vinterdäck, och sommardäck.

Du vill definitivt hålla dig inom rekommendationerna i bruksanvisningen. Om du vill ha ett däck med lägre profil på ditt fordon bör du öka fälgstorleken så att omkretsen förblir densamma. Hastighetsmätaren och körmätaren visar fel avläsning om du ändrar däckens dimension. Den extra vikten av större fälgar kan påverka andra delar av bilen. Om du går för däck med lägre profil, har du en svårare känsla när du kör eftersom sidoväggarna inte tar upp så mycket av stöten.

När du köper däcken kan du använda EU: s däckmärkning för att ytterligare välja mellan de däck du hittar, eftersom du vill välja de däck som har lägsta rullmotstånd, eftersom det ger dig låg bränsleförbrukning och låga koldioxidutsläpp. Om du har en elbil kommer du vidare med varje laddning, men du måste se till att däcken rekommenderas för användning på elbilar. Däckrotation blir också mer problem med däck för elbilar på grund av högre slitage. För elbilar vill du också kontrollera däckens ljudnivå mellan däcken eftersom ett högt däckljud kan bli störande när du tänker på din körkomfort.

EU: s däckmärkning kanske inte markerar de viktigaste faktorerna för ditt däckval, men de är tillräckligt viktiga för att tänka på när du hittat däck som uppfyller dina andra krav. Våtgrepp är viktigt under regniga dagar, men det är inte särskilt relevant för vinterdäck där du skulle behöva veta om snö- och isgrepp. För bränsleeffektivitet och det externa däckljudet kan det diskuteras om de är representabla för vinterdäck eftersom de testas under förhållanden utanför däckens normala användning.

För mer information om dimensioner på sommardäck, besök: nokiantyres.se

Scroll to Top