Använd däckväljare och EU däckmärkning när du väljer däck

 vinterdäck

Från november 2012 så har det varit obligatorisk för däcktillverkare att märka deras däck med en däckmärkning. Detta har kommit i en del av EUs försöka att upplysa människor om produkters energiförbrukning. På däckmärkningen kan du se olika däcks energiförbrukning i form av bensinförbrukning. Du kan också se hur bra våtgrepp de har i form av bromssträcka samt bullernivå i form av däckljud. Bensinförbrukningen är baserat på rullmotstånd.

EU märkning för däck ser i stort sett likadan ut som för andra energiförbrukande produkter som till exempel kylskåp, som visar energiförbrukning, förvaringsvolym och buller i decibel. Märkningen är överskådlig och underlättar jämförelse mellan olika produkter. För ett kylskåp så dessa kanske inte de mest kritiska faktorerna för dig när du väljer ett kylskåp, men dessa är ändå viktiga när du jämför mellan olika när du har ett par intressanta alternativ som uppfyller de flesta av dina krav, då kan du välja av dem det som har lägst energiförbrukning och buller.

Däckmärkningen ger viktig information angående dessa tre faktorer, vilket är viktigt för alla som köper däck även om du kanske har en hel del andra faktorer att ta hänsyn till. Rullmotståndet för däck är det som bidrar till högre bensinförbrukning, så att om ett däck har högt rullmotstånd så kommer energiförbrukningen vara hög. Däckslitaget blir också högre, vilket leder till att däcken slits ut snabbare. Alla vill väl se till att man inte slösar på bensin när man kör samt ser till att inte växthusgasutsläppen ökar, vilket är fallet när du har högt rullmotstånd. För elbilar så behöver du mindre laddning för samma sträcka, vilket minskar elkostnaden. Så när du jämför däck så bör du alltid gå för däck som har lågt rullmotstånd. Billiga däck tenderar att ha högt rullmotstånd vilket är också varför de inte håller lika länge som premium däck.

Vågreppet är en bra indikator för hur säkert däcket är. Våtgreppet anger hur snabbt du kan stanna på vått underlag, vilket är mer utmanande än torrt underlag. Kort bromssträcka gör att du kan undvika olyckor, så genom att välja ett däck med bra våtgrepp, så ger det en kort bromssträcka på våta underlag, så att du snabbt kan få stopp på bilen och undvika olyckor. Detta blir ett korrekt mått för sommardäck, men för vinterdäck så har du inte samma indikation eftersom däcken används inom fel temperaturintervall och inte på vinterunderlag. För vinterdäck så behöver du veta hur de uppför sig på snö och is, så här är det bättre att läsa biltidningarnas recensioner av däcktester. Även rullmotståndet för vinterdäck är diskutabelt då de också testas under fel temperaturer.

Sist på däckmärkningen är däckbuller, vilket är det externa ljudet från däcket mätt i decibel. Detta kan påverka din körkomfort och kan vara en viktig faktor om du har en elbil eller hybrid, där högt däckbuller kan vara direkt störande, speciellt vid höga hastigheter.

Sen har du också däckväljare som du kan finna online där du kan söka efter däck som passar din bilmodel eller finns för dina däckdimensioner. Detta är ett bra sätt att hitta däck och sen kontrollera och jämföra hur deras EU däckmärkningar jämför.

För mer information angående däckväljare och eu däckmärkning besök: https://vianor.se/

 

 

Scroll to Top