Bruk dekkvelger og EU-dekkmerking når du velger dekk

vinterdekk

Fra november 2012 har det vært obligatorisk for dekkprodusentene å merke dekkene sine med et dekkmerke. Dette har kommet i en del av EUs forsøk på å informere folk om energiforbruket til produkter. På dekkmerkingenkan du se forskjellige dekkens energiforbruk i form av bensinforbruk. Du kan også se hvor bra det våte grepet er i form av bremseavstand og støynivå i form av dekkstøy. Bensinforbruk er basert på rullemotstand.

EU-merking for dekk ser stort sett den samme ut som for andre energikrevende produkter som kjøleskap, som viser energiforbruk, lagringsvolum og støy i desibel. Merkingen er tydelig og gjør sammenligninger mellom forskjellige produkter enklere. For et kjøleskap er det ikke sikkert at dette er de mest kritiske faktorene for deg når du velger et kjøleskap, men disse er likevel viktige når du sammenligner forskjellige når du har et par interessante alternativer som oppfyller de fleste av dine krav, da kan du velge dem som har lavest energiforbruk og støy.

Dekketiketten gir viktig informasjon om disse tre faktorene, noe som er viktig for alle som kjøper dekk, selv om du kanskje har mange andre faktorer å vurdere. Dekkets rullemotstand er det som bidrar til høyere bensinforbruk, så hvis et dekk har høy rullemotstand så vil energiforbruket være høyt. Dekkslitasje blir også høyere, noe som resulterer i at dekk slites raskere. Alle vil forsikre deg om at du ikke kaster bort bensin når du kjører, og at klimagassutslippene ikke øker, noe som er tilfelle når du har høy rullemotstand. For elbiler trenger du mindre ladding for samme avstand, noe som reduserer kostnadene for strøm. Så når du sammenligner dekk, bør du alltid gå for dekk som har lav rullemotstand. Billige dekk har en tendens til å ha høy rullemotstand, og det er også grunnen til at de ikke varer så lenge som premiumdekk.

Våtgrepet er en god indikator på hvor trygt dekket er. Det våte grepet indikerer hvor raskt du kan holde deg på vått grunn, noe som er mer utfordrende enn tørt underlag. Kort bremselengde lar deg unngå ulykker, så ved å velge et dekk med godt vått grep, gir det kort bremseavstand på vått grunn, slik at du raskt kan stoppe bilen og unngå ulykker. Dette vil være et riktig mål for sommerdekk, men for vinterdekk har du ikke den samme indikasjonen som dekkene brukes innen feil temperaturområde og ikke på vinterflater. For vinterdekk må du vite hvordan de oppfører seg på snø og is, så her er det bedre å lese bilmagasinene anmeldelser av dekkprøver. Vinterdekkens rullemotstand kan diskuteres, da de også testes under gale temperaturer.

Sist på dekkmerket er eksternt lydnivå, som er den ytre lyden fra dekket målt i desibel. Dette kan påvirke kjørekomforten din og kan være en viktig faktor hvis du har en elbil eller hybrid, der høy dekkstøy kan være direkte forstyrrende, spesielt i høye hastigheter.

Så har du også dekkvelgere som du kan finne på nettet der du kan søke etter dekk som passer til din bilmodell eller som er tilgjengelige for dekkdimensjonene dine. Dette er en fin måte å finne dekk for så å sjekke og sammenligne hvordan dekkmerkene deres i EU sammenlignes.

For mer informasjon om dekkvelger og EU dekkmerking, besøk: https://vianor.no/

Scroll to Top