Dekkprøver gir viktig informasjon for ditt dekkvalg

bildekk

Det lønner seg å velge bildekk som best oppfyller dine behov. Dette gjøres ved å studere hvordan dekkene plasseres i profesjonelt laget uavhengige dekkprøver. Der vil du få et godt helhetsbilde av dekkets viktigste egenskaper og hvordan de kan håndtere de forskjellige testtrinnene. De store dekkprøvene gjøres to ganger i året, for årets sommerdekk og for årets vinterdekk, og blir ofte utført i forbindelse med forskjellige motormagasiner. De bruker mange testkriterier under testen, så det er viktig å se hvilken som passer deg best og dine kjøreforhold.

I tillegg til de forskjellige dekkprøvene som er utført, utfører dekkprodusentene kontinuerlige dekkprøver for å sikre at de kan optimalisere dekkegenskapene for forskjellige forhold. Her kan det være hundrevis av dekkprøver for å skreddersy dekk som er optimale for nordiske forhold. Det er derfor viktig å velge bildekk fra de større dekkprodusentene som investerer i forskning og utvikling under forholdene som representerer våre forhold i Norden.

I Europa har det siden 2012 også vært lovfestet at alle dekk som selges i EU har et dekkmerke for EU, som er en etikett som sitter på dekket og viser hvordan dekket har passert tre forskjellige testkriterier. Du har drivstofforbruk, vått grep og dekkstøy. Disse er flotte for å sammenligne forskjellige sommerdekk, men ikke for vinterdekk. Disse bør kombineres med de forskjellige dekkprøvene for å finne dekkene som er optimale for kjøretøyet ditt under dine kjøreforhold. Når du kjøper dekk, bør du velge dekk som er utviklet for forholdene du kjører mest i.

Når du kjøper vinterdekk må du stole mer på dekkprøvene i motormagasinene. De kommer seg vanligvis godt ut før det er på tide å ta på vinterdekkene på bilen. For vinterdekk må du velge om du vil ha piggdekk eller piggdekk. Hvis du hovedsakelig kjører på varierende veiflater, for eksempel is eller hardpakket snø, er piggdekk eller nordiske piggfrie vinterdekk et tryggere valg. Dekkene som er tilpasset Sentral-Europa er ikke tilstrekkelige til å håndtere forholdene som er rådende i Norden. Dette kan lett sees i dekkprøver der de sentraleuropeiske dekkene har betydelig lengre bremseavstand på vinterflater.

For piggdekkene dine er det viktig å ta godt vare på dem. Du bør kjøre dekkene på de første 500 km, slik at du unngår kraftig bremsing og rivstarter. Det er viktig at piggene legger seg. Unngå å kjøre for lenge med piggdekk etter at våren kommer. Følg lovene som gjelder, og sørg for at piggene er i god stand. Det er ikke sikkert at du har mer enn 25% forskjell i antall pigger mellom dekkene. Det er også viktig å sjekke piggene, hvis piggene blir stående men gir etter, har dekket et veldig dårlig grep. En pigg som gir etter har ikke grep på is og dårlig grep på snøsmelting og snø. Hvis mange pigger på alle dekk har løsnet, kan grepet være veldig dårlig på glatte underlag.

For mer informasjon om dekkprøving, besøk: https://vianor.no/

 

Scroll to Top